Antropogenní ovlivnění mikroklimatu a krasových procesů v jeskyni Výpustek - Kejíková, Sandra (2016)
Cílem diplomové práce bylo studium antropogenního ovlivnění koncentrace oxidu uhličitého CO₂ v jeskyni Výpustek. Oxid uhličitý může v karbonátovém krasu hrát environmentální riziko spojené se změnami mikroklimatu s důsledky pro růst vápenců a růst kalcitových speleotém. Má diplomová práce se zaměřovala na měření antropogenního CO₂, teploty a vlhkosti při zvýšené návštěvnosti jeskyně a to během mimořádné akce pro děti. Měření probíhalo celkem na třech místech v třídenních měřeních v jednominutových krocích. Při této akci zavítalo do jeskynního prostředí během první akce, která trvala tři dny, 2030 osob a během druhé dvoudenní 1733 osob a třetí jednodenní akce 518 osob.