Možnosti identifikace a klinický význam kvasinek skupiny Candida parapsilosis - Lýčková, Veronika (2016)
Kvasinky rodu Candida jsou běžnou součástí lidské mikroflóry, ale také velmi častými původci oportunních infekcí. Častý výskyt kvasinek rodu Candida byl prokázán v nemocničním prostředí, kde způsobují rozsáhlé kandidózy u pacientů s oslabenou imunitou. Velký význam také hraje jejich schopnost tvorby biofilmů, což má značné důsledky v léčbě pacientů, u nichž bylo nezbytné dlouhodobé zavedení cizího tělesa do těla (např. katétry, umělé kloubní náhrady, umělé chlopně apod.). Kromě „tradičně“ zastoupeného druhu Candida albicans se v současné době stále častěji potvrzují infekce způsobené tzv. non-albicans druhy, především pak druhy skupiny Candida parapsilosis komplex (Candida parapsilosis sensu stricto, Candida metapsilosis, Candida orthopsilosis). Použitím molekulárně biologických metod byly identifikovány jednotlivé druhy kandid skupiny Candida parapsilosis komplex ze vzorků z klinických izolátů, dále byla testována jejich schopnost tvorby mnoha virulenčních faktorů: produkce fosfolipáz