Migrace uranu v sedimentech boskovické brázdy - Dvořáková, Šárka (2016)
Diplomová práce Migrace uranu v sedimentech boskovické brázdy studuje koncentrace prvků U, K a Th a možné procesy vedoucí k migraci uranu v permokarbonských horninách. Zájmovou lokalitou pro studium je jihovýchodní část boskovické brázdy, studovanými horninami jsou sedimenty - rokytenské slepence a magmatické žilné horniny - bazaltické trachyandezity. Použitými metodami jsou terénní a laboratorní gamaspektrometrie, měření magnetické susceptibility, mikroskopické studium a chemické analýzy. Diplomová práce vychází z faktu existence uranových anomálií a studuje možnosti jejich geneze. Jsou diskutovány možnosti závislostí uranových anomálií na litologii hornin, sekundárních procesech a subvulkanismu. Diplomová práce je také zaměřena na sběr dat - hodnoty koncentrací U, K a Th v dané oblasti, získané převážně terénní metodikou. Získaná data a závěry jsou použity pro diskuzi možných závislostí geneze anomálií a pro srovnání jednotek boskovické brázdy ve vztahu k uranu.