Syntéza metalosilikátových materiálů pomocí nehydrolytických metod - Škoda, David (2016)
Tato disertační práce se zabývá syntézou metalosilikátových materiálů pomocí nehydrolytických metod. Použitá nehydrolytická metoda je založena na nové kondenzační reakci mezi acetoxysilany a amidy kovů (Ti, Zr, Al, Sn) v aprotických organických rozpouštědlech. Během polykondenzační reakce dochází k tvorbě Si-O-M vazeb (M = Ti, Zr, Al, Sn) a uvolnění příslušného acetamidu jako vedlejšího produktu. S použitím kopolymerních templátů Pluronic P123 a F127, které fungují jako gelační činidla a ovlivňují výslednou strukturu, jsou připraveny homogenní tuhé gely. Templáty jsou pak z gelů odstraněny následnou kalcinací (500 °C). Po kalcinaci mají produkty vysoký měrný povrch a jsou mezoporézní. Adsorpční povrchové studie potvrdily Lewisovsky a Brønstedovsky kyselá centra, která mají velký potenciál pro katalytické využití. Výsledné produkty, stejně jako vedlejší produkty, byly charakterizovány mnoha fyzikálně-chemickými metodami, zahrnujícími infračervenou spektroskopii, 1H, 13C, 27Al a 29Si NM