Analýza genetických abnormalit u pacientů s DiGeorgeovým syndromem pomocí celogenomových metod - Kadlčíková, Dita; Kuglík, Petr, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
DiGeorgeův syndrom je nejčastější mikrodeleční syndrom s incidencí 1:4000 způsobený mikrodelecí v oblasti 22q11. Prvním cílem diplomové práce bylo zhodnocení záchytu mikrodelece 22q11 a analýza klinických příznaků u souboru 1558 pacientů vyšetřených na OLF FN Brno pro podezření na DiGeorgeův syndrom metodami FISH a MLPA® v letech 1997 až 2015. Celkový záchyt pacientů s mikrodelecí 22q11 cílenou diagnostikou metodami FISH a MLPA® činí 4,8 %. Bylo detekováno 75 pacientů s mikrodelecí 22q11, u 43 z nich byl vyhodnocen i původ mikrodelece (81 % de novo a 19 % rodičovský původ) a fenotyp (kardiovaskulární vady (69 %), faciální stigmata (69 %), poruchy řeči (28 %), defekty močové soustavy (11 %), s menší než 10% četností jsou zastoupeny snížená inteligence, imunodeficience a hypokalcémie). Druhým cílem byla celogenomová analýza metodou komparativní genomové hybridizace na DNA mikročipech (aCGH) u 24 pacientů s prokázanou mikrodelecí 22q11, na základě které byly detekovány mikrodelece 22q11 s
DiGeorge syndrome is the most common microdeletion syndrome with a frequency of approximately 1:4000 and it is caused by hemizygous microdeletion on chromosome 22q11. The first aim of this diploma thesis was to determine the detection rate of microdeletion 22q11 and to analyse clinical phenotypes among the 1558 patients tested by FISH or MLPA® from December 1997 to December 2015 (Oddělení lékařské genetiky Fakultní nemocnice Brno). The general positive detection rate for specific molecular diagnostic was 4.8 %. The microdeletion 22q11 was found in 75 patients and we were able obtain the microdeletion origin data of 43 individuals (81 % de novo microdeletions and 19 % familiar origin). The clinical findings seen in patients are cardiac abnormalities (69 %), facial dysmorphology (69 %), speech delay (28 %), renal abnormalities (11 %), and with lower frequency than 10 % developmental delay, immunodeficiency and hypocalcaemia. The second aim was the whole-genome analysis in 24 subject with
Vedoucí práce: Petr Kuglík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: celogenomová analýza; DiGeorgeův syndrom; fenotyp; genotyp; chromozomální vady; mikrodelece chromozomu 22q11; srovnávací genomová hybridizace; genotype; chromosome abnormalities; microdeletion of chromosome 22q11; phenotype; whole-genome analysis; Comparative Genomic Hybridization; DiGeorge Syndrome; diplomové práce; master's theses