Odklony v trestním řízení - Zůbek, Jan (2015)
Předmětem této práce jsou odklony v trestním řízení. V jejím úvodu je obecněji zachycen společenský jev zločinu a vypořádávání se se zločinem. Jednotlivé druhy odklonů jsou prezentovány v historickém kontextu, následuje popis a hodnocení účinné právní úpravy, sledovány jsou společné i specifické atributy účelu a funkce jednotlivých druhů odklonů a specifika vybraných zahraničních právních úprav. Návrhy de lege ferenda autor porovnává se záměry tvůrců nového trestního řádu. Závěrem je pojednáno o trestním systému vyřizování přečinů.