Výroba nátrubkových dechových nástrojů v českých zemích v 18. a 19. století se zaměřením na lesní rohy - Žůrková, Tereza, 1985- (2015)
Cílem předložené práce bylo zmapování výroby nátrubkových dechových nástrojů v českých zemích v 18. a 19. století. Toto téma bylo dosavadní odbornou literaturou zpracováno nesystematicky, pouze dílčími sondami. S ohledem na stav bádání byly za primární východisko výzkumu zvoleny hmotné prameny (průzkum 333 lesních rohů dochovaných v českých muzejních sbírkách). Časové vymezení tématu práce (18. a 19. století) vychází z výsledků výzkumu hmotných pramenů. Téma této práce bylo zpracováno ze tří základních hledisek: a) z hlediska výskytu a lokalizace daného nástrojařského řemesla v českých zemích; b) z hlediska popisu řemesla z pohledu organizačního, technologického a obchodního; c) z hlediska typu dochovaných nástrojů, recepce nových vývojových forem nástroje českými výrobci a z hlediska uplatnění jednotlivých nástrojových druhů v konkrétním prostředí