Studium konformačního chování amyloidu beta a jeho mutantů v pozici 35 metodami molekulového modelování - Dvořáková, Libuše (2016)
Alzheimerova choroba je závažné onemocnění, které postihuje mozek lidí v pokročilém věku života. Existuje mnoho teorií, jež se snaží vysvětlit cesty vedoucí k patologickým změnám v mozku pacientů, ale dosud žádná z nich nedokáže popsat přesný mechanismus vzniku tohoto onemocnění. Jednou z teorií poslední doby je i teorie o nepříznivém působení volných kyslíkových radikálů na organizmus a jejich vlivu na rozvoj onemocnění. V mozku pacientů dochází k patologické agregaci amyloid β, proteinu složeného z 39 až 43 aminokyselin. Amyloid β agreguje extracelulárně do senilních plaků, nebo vytváří uvnitř nervových buněk neurofibrilární klubka. V této práci byly provedeny molekulově dynamické simulace molekul amyloidu β a jeho mutantů na 35. pozici, kdy byl původní methionin postupně zaměněn za alanin, valin, cystein a norleucin. Za použití software AMBER byly provedeny analýzy stability trajektorií, sekundárních struktur a vnitřních vodíkových vazeb studovaných peptidů. Práce ukazuje vliv ...