Syntéza a fluorescenční vlastnosti analogů 9-iminopyroninu - Horváth, Peter (2015)
Tato práce se zabývá návrhem, syntézou a experimentálními studiemi několika nových 9-(acylimino)- a 9-(sulfonylimino)- derivátů O- a Si-pyroninu. Tyto fluorofory, zejména Si-analogy, vykazují značnou svítivost, pozoruhodně vysoké Stokesovy posuny (nad 200 nm), absorpční pásy v blízké UV a viditelné části spektra a vysokou tepelnou a fotochemickou stabilitu v protických rozpouštědlech.