Hematoencefalická bariéra a její role v onemocněních CNS - Blažková, Naďa (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje hematoencefalické bariéře a její roli v onemocněních CNS. Hematoencefalická bariéra se nachází na rozhraní oběhové soustavy a mozku. Její fyziologickou funkcí je regulace propustnosti, na základě které je umožněn vstup látkám do mozku nebo do oběhového systému. Hlavními proteiny, které jsou exprimovány na hematoencefalické bariéře jsou ABC transportéry. Podílejí se na distribuci látek na rozhraní krve a mozku. Narušení hematoencefalické bariéry má souvislost s neurologickými poruchami. V této práci je podán přehled o roli hematoencefalické bariéry a ABC transportérů v jednotlivých onemocněních neurologického charakteru, především u Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, roztroušené sklerózy, epilepsie a cévní mozkové příhody. Na základě literární rešerše bylo prokázáno, že studie hematoencefalické bariéry prokazují spojitosti s nemocemi CNS a ABC transportní proteiny hrají roli v patogenezi jednotlivých onemocnění.