Dynamika šíření myšice temnopásé (Apodemus agrarius) na jižní Moravě - Wernerová, Pavlína (2016)
V této bakalářské práci se věnuji popisu šíření myšice temnopásé na území jižní Moravy od začátku 20. století do současnosti. Hlavním tématem bylo shromáždění dokladů o její přítomnosti či nepřítomnosti ve zkoumané oblasti, identifikace přibližné hranice areálu jejího výskytu a vyznačení všech údajů do map. Součástí výzkumu byly i terénní odchyty drobných hlodavců, čímž byla získána aktuální data a informace o jejím rozšíření v sezóně 2015. Z dostupných zdrojů se nakonec ukázalo, že hranice areálu myšice temnopásé se v uplynulých sto letech posunula severovýchodním směrem a zase zpět. Výsledky této práce by mohly posloužit dalším výzkumům, například při zkoumání populací studovaného druhu.