Molekulární analýza gamma a delta řetězců T-buněčných receptorů přítomných u expandovaných populací u pacientů s B buněčnými malignitami - Kubeš, Martin (2016)
γδ T-lymfocyty jsou skupinou T-lymfocytů, které se vyznačují expresí γδ TCR. Tento receptor je schopný rozpoznávat mnohé neklasické antigeny, nezávisle na systému MHC. U γδ T-lymfocytů byly kromě antivirových a antibakteriálních funkcí objeveny také schopnosti ničit nádorové buňky. Dosavadní výsledky ukazují, že cytotoxicita proti myelomovým buňkám nebo buňkám CLL je pravděpodobně zprostředkovaná pomocí TCR. Byla provedena analýza CDR3 regionů γδ TCR pro řetězce δ1, δ2 a δ3 a řetězce čtyř rodin γ: γ1-8, γ9, γ10 a γ11. Výsledky odhalily statisticky významné rozdíly v distribuci klonality jednotlivých γ a δ řetězců jak pro populaci δ1 v rámci diagnózy CLL, tak pro populaci δ2 v rámci diagnóz MGUS, MM, MBL i CLL. Dále byla objevena výrazně snížená úroveň polyklonality pro populaci δ3 jak u starých zdravých dárců, tak u pacientů se všemi diagnózami. Pro rodinu γ1-8 byla popsána snížená míra polyklonality u pacientů s MBL. V rámci rodiny γ9 byla popsána výrazná míra absence γ9 řetězce u pac