Výzkum Gamma-delta T buněk jako kandidátů pro adoptivní imunoterapii B-buněčných malignit - Brzobohatá, Anna (2016)
Chronická lymfocytární leukémie (CLL) je klonální lymfoproliferativní onemocnění B-lymfocytů. Jedná se o nejčastější typ leukémie v západním světě. Charakteristickým rysem CLL je narušení vrozené i adaptivní imunity již od raných stádií. Subpopulace γδ T-lymfocytů je sice minoritní, avšak unikátní skupinou T-lymfocytů člověka se širokým uplatněním v imunitním systému. Svými rozličnými funkcemi tvoří most v komunikaci mezi přirozenou a adaptivní imunitní odpovědí. Gamma-delta T-lymfocyty mají velký terapeutický potenciál díky částečné nezávislosti na MHC prezentaci a svým výrazným cytotoxickým schopnostem. Cílem této práce je souhrnná popisná analýza γδ1 a γδ2 T-lymfocytů ve zdravé populaci a mezi pacienty s novou diagnózou CLL zahrnující značné množství jedinců a jejich porovnání mezi sebou. Dále pak ověření proliferačního potenciál γδ T-lymfocytů in vitro. Analýzou specifických povrchových znaků subpopulací γδ T-buněk v různých skupinách jedinců nebyl zjištěn významný vliv stáří, pohl