Benediktinský klášter v Rajhradě v době opata Aloise Josefa Kotyzy (Osudy klášterního domu a řeholníků v letech 1937-1947) - Richtrová, Eva (2015)
Práce se zabývá dějinami benediktinského kláštera v Rajhradě v době opata Aloise Josefa Kotyzy (1937-1947). Období zahrnuje tři nestejně dlouhé vnitřní periody, dané společenským a politickým vývojem Československa. Epilog první Československé republiky (1937-1938), druhou světovou válku (1939-1945) a údobí obnovené demokracie do nástupu komunistické diktatury (1945-1948). Tyto periodizační mezníky jsou reflektovány v rámci tří základních tematických okruhů, na něž je práce rozdělena. První oddíl pojednává o zvolení a nastolení opata Kotyzy do úřadu a o pozici rajhradského kláštera mezi ostatními benediktinskými opatstvími v Československu (Břevnov-Broumov, Emauzy) v rámci dvouetapového procesu vzniku slovanské benediktinské kongregace sv. Vojtěcha. Druhý oddíl je věnován hospodářství kláštera. Zachycuje jeho stav v roce 1937, zkoumá vliv válečného řízeného hospodářství na klášterní velkostatek, popisuje opravy klášterního areálu v letech války a prodej 19 uměleckých děl z klášterních