Systém tvorby a udržení základního kapitálu - Vodička, Karel (2015)
Disertační práce se zabývá aktuálním významem systému tvorby a udržení základního kapitálu v českém právu. Práce analyzuje platnou právní úpravu minimálního základního kapitálu, jeho tvorby a udržení. Práce se zvlášť zabývá otázkou snížení výše vkladů do tzv. jednokorunových společností s ručením omezeným. Práce se dále zabývá vztahem základního kapitálu s dalšími instituty, jejichž účelem je ochrana věřitelů kapitálových společností. V této souvislosti se práce zabývá otázkou půjček společníků v případě úpadku kapitálových společností, která dosud není v České republice prozkoumaná. Práce proto analyzuje některé zahraniční právní úpravy a judikaturu. V závěru pak práce navrhuje úvahy de lege ferenda, jejichž účelem je posílit postavení věřitelů kapitálových společností.