Právní rámec financování a hospodaření českých veřejných vysokých škol - Janíček, Ladislav, 1964- (2015)
Financování a hospodaření veřejných vysokých škol je bazálním tématem pro jejich řízení. Hospodaření VVŠ se řídí zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách (ZVŠ) konkrétně §§18-20 ZVŠ. Tento zákon a jeho ekonomické nastavení zastaralo v souvislosti s vývojem mechanismů financování i vývojem zejména daňové legislativy a tématu nedovolené veřejné podpory. Navrhované novely ZVŠ se ekonomické oblasti zcela vyhnuly. Významnými se ukazují zejména tři strategická témata financování, kterými jsou: 1) otázka “převoditelnosti” příspěvku do dalších let prostřednictvím fondů, které VVŠ tvoří ze zákona dle §18 odst. 6 ZVŠ a zejména souběh se zákonem o č. 586/1992 Sb o daních z příjmů, jakož i v souvislosti se zákonem č. 563/1991 Sb. o účetnictví a jeho prováděcí vyhláškou č.504/2002 Sb. pro nepodnikatelské subjekty 2) otázka uplatňování odpočtu daně z přidané hodnoty a souvislosti se zákonem č. 235/2004 o dani z přidané hodnoty, 3) otázka použití příspěvku a fondů z něho vytvořených v kontextu nařízení EU č. 651/2014 platném od 1.7.2014 známém pod označením GBER (General Block Exemption Regulation) o nedovolené veřejné podpoře a ovlivňování hospodářské soutěže v souvislosti s výkonem doplňkové činnosti dle §20 ZVŠ Tyto tři hlavní otázky jsou tématem pro novelizaci ekonomické části ZVŠ za účelem odstranění rozpornosti a rizik spojených s použitím “příspěvku”. Práce analyzuje uvedené tři otázky a navrhuje možné úpravy, které by měly pomoci odstratnit existující rozpornost resp. interpretační nejednoznačnost ZVŠ včetně podnětů pro možné úpravy v související legislativě.