Výkon smíšeného modelu veřejné správy ve statutárních městech na území ČR - Zitko, Michal (2015)
Disertační práce analyzuje stávající systém fungování statutárních měst v České republice. V úvodní části je zohledněn stručný historický vývoj, který mapuje vznik statutárních měst až do poloviny 19. století. Podrobněji se však práce věnuje situaci po roce 1990, kdy vznikla první novodobá statutární města, která mají zákonné oprávnění demokraticky dekoncentrovat výkon veřejné správy na nižší úroveň, a to na úřady městských částí a městských obvodů. Problematika statutárních měst je rozebírána z různých úhlů pohledu, včetně normotvorby obecně závazné vyhlášky (statutu města) u měst, která jsou územně členěna. Zvláštní pozornost disertační práce věnuje městu Pardubice, které je rozděleno do osmi městských obvodů. Detailně jsou na příkladu Pardubic analyzována benchmarkingová a ekonomická data, politický a společenský rozměr územního členění místní veřejné správy do městských obvodů. V poslední částí disertační práce přináší návrh řešení jak pro zefektivnění celého systému fungování statutárních měst v rámci české legislativy, tak konkrétně i návrh řešení pro město Pardubice.