Finanční arbitr a řízení před ním - Vacek, Lukáš; Radvan, Michal, 1978-; Masarykova univerzita. Právnická fakulta (2015)
Práce se věnuje institutu finančního arbitra jako specializovaného orgánu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu v České republice. Cílem práce bylo zjistit, zda právní úprava i její faktické uplatňování umožňují zajištění rychlého, bezplatného a efektivního řešení sporů mezi zákazníky (spotřebiteli) a vybranými finančními institucemi, aniž by to však bylo na úkor spravedlivého procesu pro kteréhokoliv z účastníků řízení. Práce vychází z požadavků evropského práva na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů zejména na finančním trhu, analyzuje právní zakotvení, působnost a pravomoc finančního arbitra i postavení Kanceláře finančního arbitra. Zvláštní pozornost je věnována správnímu řízení, které je před finančním arbitrem vedeno, ale také soudnímu přezkumu činnosti finančního arbitra i odpovědnosti státu za škodu vzniklou při činnosti finančního arbitra. V neposlední řadě se práce vyjadřuje také k aktuálně probíhajícím i zvažovaným legislativním změnám.
The thesis is devoted to the institute of the Financial Arbitrator as a specialized out-of court dispute resolution body dealing with consumer disputes on the financial market in the Czech Republic. The aim of this thesis was to determine whether the legislation and its actual application allows the Financial Arbitrator to ensure a fast, free and effective resolution of disputes between customers (consumers) and selected financial institutions, while not sacrificing a fair trial for any of the parties. The thesis is based on the requirements of European law on out-of-court settlement of consumer disputes especially in the financial market, analyses the legal base, powers and responsibilities of the Financial Arbitrator and the position of the Office of the Financial Arbitrator. A special attention is paid to the administrative procedure, which is conducted before the Financial Arbitrator, but also to judicial review of activities of the Financial Arbitrator together with state liability for damage stemming from the decision making activity of the Financial Arbitrator. Finally, the work reflects also the current as well as considered legislative changes.
Dizertace (MPA)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2015
Vedoucí práce: Michal Radvan
Anglické resumé
Keywords: finanční arbitr; financial ombudsman service; závěrečné práce; final theses