Finanční arbitr a řízení před ním - Vacek, Lukáš (2015)
Práce se věnuje institutu finančního arbitra jako specializovaného orgánu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů na finančním trhu v České republice. Cílem práce bylo zjistit, zda právní úprava i její faktické uplatňování umožňují zajištění rychlého, bezplatného a efektivního řešení sporů mezi zákazníky (spotřebiteli) a vybranými finančními institucemi, aniž by to však bylo na úkor spravedlivého procesu pro kteréhokoliv z účastníků řízení. Práce vychází z požadavků evropského práva na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů zejména na finančním trhu, analyzuje právní zakotvení, působnost a pravomoc finančního arbitra i postavení Kanceláře finančního arbitra. Zvláštní pozornost je věnována správnímu řízení, které je před finančním arbitrem vedeno, ale také soudnímu přezkumu činnosti finančního arbitra i odpovědnosti státu za škodu vzniklou při činnosti finančního arbitra. V neposlední řadě se práce vyjadřuje také k aktuálně probíhajícím i zvažovaným legislativním změnám.