Působení českých dobrovolníků v rámci mezinárodní rozvojové pomoci - Kárová, Marie; Andráško, Ivan; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2016)
Diplomová práce se zabývá českými dobrovolníky, kteří v rámci mezinárodního dobrovolnictví vykonávají službu kdekoliv na světě. V teoretické části jsou uvedeny základní informace, které jsou potřebné pro pochopení výsledků empirické části. Jedná se o problematiku mezinárodního dobrovolnictví a také o dobrovolnictví v českém prostředí. Pozornost je dále věnována samotným dobrovolníkům. Teoretickou část ukončuje tematika humanitární pomoci a zahraniční rozvojové spolupráce a to především v rámci České republiky. Praktická část se zabývá dotazníkovým šetřením, prostřednictvím něhož je získána charakteristika vyjíždějících dobrovolníků. Jsou analyzovány cenné zkušenosti od chvíle, kdy se zrodila myšlenka pomáhat jako dobrovolník, přes průběh až po návrat domů. Výzkumné otázky také sahají do života dobrovolníků po návratu ze zahraničí. Výsledky výzkumu jsou na konci práce shrnuty.
The diploma thesis is concerned with the Czech volunteers who carry out within framework of the international volunteering service anywhere in the world. In the theoretical part are listed the basic information, which are necessary for the understanding of results of the empirical part. This is an issue of international volunteering and volunteerism in the Czech environment. Attention is also paid to the volunteers themselves. The theoretical part is ending the issue of humanitarian aid and international development cooperation, and in particular in the framework of the Czech Republic. The practical part is concerned with the investigation through which the characteristics of outgoing volunteers. There are analysed by valuable experience from the moment when the idea was born to help as a volunteer, over the course to return home. Research questions also go back to the life of the volunteers after returning from abroad. The results of the research are summarized at the end of this work.
Vedoucí práce: Ivan Andráško
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: dobrovolníci; humanitární pomoc; rozvojová pomoc; diplomové práce; master's theses