Obraz urbánního prostředí - Surmař, Vojtěch (2016)
Geografie od druhé poloviny 20. století intenzivně studuje vnímání a poznání okolního světa. Zkoumá vnitřní představy, obrazy, které si lidé o svém okolí vytváří. Předložená práce se tak zabývá tvorbou obrazu městského prostředí. V první části se soustředí na stručný přehled teoretických východisek a přístupů. V druhé části se pomocí kvalitativních metod snaží odhalit jednotlivé elementy, které tvoří subjektivní obraz zvoleného prostředí města Brna. Zabývá se také důvodem jejich přítomnosti v daném obraze. Snaží se i zhodnotit vhodnost použitých metod.