Migrace a depopulační oblasti ČR: regionálně geografické hodnocení - Langr, Jan (2016)
Období tržní ekonomiky po roce 1989 přineslo zásadní změny v chování obyvatel. Migrace je proces, který mezi tyto změny samozřejmě patří. Migrace velmi výrazně mění strukturu a počet obyvatelstva v určitých oblastech, regionech nebo zemích. Diplomová práce mapuje migraci na území České republiky v období tržní ekonomiky. Vymezuje příčiny, které vedly ke změně intenzity a směru migrace právě v období ekonomické krize. V práci jsou následně vymezeny depopulační oblasti v ČR a zvláštní pozornost je věnována jedné oblasti, a to Jeseníkům vymezených územím okresů Bruntál, Jeseník a Šumperk.