Polyfázová taxonomie technologicky významných kvasinek - Ćmielová, Jana; Matoulková, Dagmar, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Předložená dizertační práce je koncipována jako soubor komentovaných publikací věnujících se pivovarským kvasinkám, a to jak tradičním Saccharomyces cerevisiae a S. pastorianus, tak v menší míře i netradičním kvasinkám non-Saccharomyces. Z fyziologických vlastností byla podrobně studována flokulace kvasinek s ohledem na kmen kvasinek, složení kultivačního média, způsob a dobu kultivace. Byly testovány metody izolace DNA, genotypizační metody pro rozlišení jednotlivých druhů a kmenů technologicky významných kvasinek rodu Saccharomyces a přístupy pro výběr nových kmenů netradičních kvasinek k využití v pivovarském průmyslu. Hlavní faktor, který ovlivnil flokulaci i hydrofobicitu buněčného povrchu, byla tenze kyslíku při kultivaci. Při anaerobní kultivaci byly zjištěny podobné hodnoty bez ohledu na použitý kmen či médium. Vliv kultivačního prostředí na flokulaci byl patrný zejména při kultivaci se třepáním (120 kyvů/min), kdy spodně kvasící kmeny flokulovaly více než svrchně kvasící. Nejv
The dissertation thesis has been conceived as a collection of commented publications. It deals with brewing yeasts, both traditional Saccharomyces cerevisiae and S. pastorianus, as well as non-traditional non-Saccharomyces yeast. One of the physiological characteristics of brewing yeast, flocculation, was studied with regard to the yeast strain, composition of culture medium, type and time of cultivation. Methods of DNA isolation, genotypic methods for differentiation of species and strains of technologically important yeast of the genus Saccharomyces and protocols for selection of new non-traditional yeast strains for use in brewery were tested. The main factor that affected flocculation and cell surface hydrophobicity was oxygen tension during the cultivation. Similar values of both parameters were achieved under anaerobic conditions irrespective of yeast strain or medium. The impact of environment on flocculation was apparent especially in cultivation with shaking (120 strokes/min).
Vedoucí práce: Dagmar Matoulková
Součástí příloh jsou čtyři separátní publikace
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Text český, separátní publikace v angličtině
Keywords: flokulace; genotypizační techniky; izolace DNA; klasifikace; kultivační techniky; pivovarské kvasinky; polymerázová řetězová reakce; brewing yeasts; DNA extraction; Classification; Culture Techniques; Flocculation; Genotyping Techniques; Polymerase Chain Reaction; komentáře; disertace; commentaries; dissertations