Právní limity a právní pozitivismus při rozhodování ve zdravotnictví - možnost využití nových technik ve stávajícím stavu legislativy - Hemza, Jan, 1958- (2015)
Právo nám má vytvořit mantinely, ochranu, zábrany, nasměrovávat nás na nebezpečných přechodech na správnou cestu. Nemělo by tvořit nástrahy a umožnit pád do propasti či vstoupení do nebezpečných vod. Má být vlastně ochranou tak, jak si jej vytvoříme. Má být do určité míry návodem management rizik v životě. Ve formulacích je podstatné plně akceptovat jejich význam a obsah, zejména ve vztahu k danému oboru. Promiskuitní využívání podobným slov a sousloví, nikoli synonym, používán implikatur má za důsledek nesrovnalosti ve formulování norem, myšlenek. Rozhodování jako přirozená funkce lidského mozku, jako způsob „human action“, je nutno chápat v celém komplexu problému.