Využití informačních a komunikačních technologií v procesu zadávání veřejných zakázek - Baumruková, Dagmar (2015)
Disertační práce se zabývá problematikou využívání informačních a komunikačních technologií v procesu zadávání veřejných zakázek. Úvodní část je věnována vývoji právní úpravy v oblasti elektronizace zadávacího řízení a identifikaci nejvýznamnějších legislativních opatření, která měla pozitivní dopad na elektronizaci veřejného zadávání v České republice. Za účelem stanovení míry využívání ICT je podroben procesní analýze celý životní cyklus zadávacího řízení, včetně jednotlivých dílčích úkonů veřejného zadavatele. Posouzeny jsou rovněž časové a finanční náklady na administraci veřejných zakázek v podobě tzv. transakčních nákladů. Závěr práce je věnován optimalizaci procesu, jehož cílem je zvýšit míru využívání informačních a komunikačních prostředků a tím dosáhnout vyšší efektivity zadávacího řízení.