Změny složení vodné fáze v závislosti na poměru bentonit-voda - Palián, Štěpán (2016)
Cílem práce je zjistit, jak poměr bentonitu a vody ovlivňuje výsledné chemické složení interagující vody, která by mohla zpětně ovlivnit bentonit, jež je pro svoje unikátní spojení fyzikálních a chemických vlastností uvažován coby geotechnická bariera úložišť radioaktivních odpadů. Model interakce byl vytvořen v laboratorních podmínkách užitím dvojfázového modelu pomocí bentonitu B75 z ložiska Stará rokle a jeho rozpuštěním v deionizované vodě bez kontaktu s atmosférou. Při interakci byly měřeny hodnoty pH, Eh, elektrické vodivosti a teploty. Následně byla provedena sada chemických analýz zaměřujících se na chemické složení vodné fáze a interagujícího bentonitu. Získaná data byla zpracována v programu Microsoft Office a The Geochemist´s Wokrbench, na jejich základě bylo vyhodnoceno, jestli poměr bentonitu a vody ovlivňuje chemické složení vody.