Integrace dohledu nad finančním trhem z hlediska institucionálního a funkčního - Janovec, Michal, 1982- (2015)
Tato práce zkoumá integraci dohledu nad finančním trhem v mezinárodním měřítku, zejména se zaměřením na právo EU a aktuální procesy odehrávající se v této oblasti. Právě legislativní dění na EU úrovni má zásadní vliv i na právní úpravu v České republice, o níž je v této práci také pojednáno a kde integrace dohledu probíhá taktéž. Tato práce se snaží mimo jiné nalézt příčiny stále probíhajícího procesu integrace dohledu nad finančním trhem se snahou o zjištění, zda je směr, kterým se mezinárodní integrace ubírá, tím směrem správným. Hlavním cílem práce je zjištění, zda již samotným procesem integrace dochází ke zvýšení efektivity dohledu nad finančním trhem a současně snížení systémového rizika ohrožení stability finančního trhu. Výzkum v rámci této práce směřuje také ke zjištění, zda funkce regulace nad finančním trhem byla velmi významně integrována do dohledu nad finančním trhem a stala se do jisté míry preventivním - primárním dohledem.