Nové přístupy ve vývoji a ověřování bezpečnosti fágových terapeutik - Retek, Jiří; Benešík, Martin; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2016)
Fágová terapie je inovativní metoda k léčbě běžných bakteriálních infekcí s využitím bakterifágů, přirozených bakteriálních parazitů. I přes dlouhou historii je úroveň poznání tohoto typu léčby nedostatečná pro její zavedení do klinické praxe. Pro bezpečné použití fágové terapie je nezbytná znalost ekologie fágů, molekulární mechanismus antibakteriálního účinku a sekvence jejich genomu. V experimentální léčbě se testuje použití fágových preparátů ve formě lyzátu obsahujícího směs více fágů s afinitou k různým ligandům. Z hlediska bezpečnosti fágové terapie je současný výzkum zaměřen na studium možných mechanismů vzniku rezistence bakterií, interakcí fágů s organismem a schopnosti fágů, a nebo produktů jejich působení, stimulovat imunitní odpověď.
Phage therapy is an inovative method used for treatment of the common bacterial infections. This method uses bacteriophages who are native parasites of bacteria. Despite the rich research history, the knowledge of this type of therapy is not sufficient for being used routinely. To be sure this method is safe, it is necessary to examine the ecology of the phages as well as the exact molecular mechanism of their antibacterial effect and also not to forget the whole genome sequence. Nowadays, using of phage lysates is being tested, containing the mix of phages showing different affinity to different ligands. Considering the phage therapy safety, the aim of the contemporary research is to study the mechanism of the bacterial resistence, the phage interaction with the organism and, last but not the least, the ability of phage products to stimulate an immune response.
Vedoucí práce: Martin Benešík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: bakteriální infekce -- terapie; bakteriofágy; fágová terapie; imunomodulace; rezistence vůči antimikrobiálním látkám; virulence; antimicrobial resistance; bacteriophages; phage therapy; Bacterial Infections; Immunomodulation; bakalářské práce; bachelor's theses