Nové přístupy ve vývoji a ověřování bezpečnosti fágových terapeutik - Retek, Jiří (2016)
Fágová terapie je inovativní metoda k léčbě běžných bakteriálních infekcí s využitím bakterifágů, přirozených bakteriálních parazitů. I přes dlouhou historii je úroveň poznání tohoto typu léčby nedostatečná pro její zavedení do klinické praxe. Pro bezpečné použití fágové terapie je nezbytná znalost ekologie fágů, molekulární mechanismus antibakteriálního účinku a sekvence jejich genomu. V experimentální léčbě se testuje použití fágových preparátů ve formě lyzátu obsahujícího směs více fágů s afinitou k různým ligandům. Z hlediska bezpečnosti fágové terapie je současný výzkum zaměřen na studium možných mechanismů vzniku rezistence bakterií, interakcí fágů s organismem a schopnosti fágů, a nebo produktů jejich působení, stimulovat imunitní odpověď.