Malování rostlinných chromozomů - Francová, Pamela (2016)
Bakalářská práce představuje teoretickou rešerši informací zaměřenou na revoluční metodu malování chromozomů u rostlin. Malování chromozomů je cytogenetická metoda, která funguje na principu fluorescenční in situ hybridizace a slouží na vizualizaci celých chromozomů nebo jejich částí. Malování chromozomů se používá na analýzu chromozomálních aberací a má široké uplatnění v prenatální a postnatální diagnostice a onkologii. Její alternativou je metoda srovnávacího malování chromozomů, která slouží na porovnávání genomů v rámci různých druhů a studuje jejich kolinearity, strukturální přestavby a zkoumá evoluční vztahy. U rostlin je však metoda malování chromozomů výrazně omezena a lze ji použít jen v několika specifických čeledích. První část práce tvoří úvod do problematiky, zahrnuje stručný opis rozvoje cytogenetiky, charakteristiku struktury chromozomů a hlouběji se věnuje způsobům evoluce karyotypů, zejména polyploidii a strukturálním přestavbám chromozomů. Druhou část práce tvoří str