Indukce neurodiferenciace v podmínkách in vitro - Rájová, Jana, 1982- (2016)
V průběhu neurodiferenciace se pluripotentní buňky diferencují do nervových buněk. Tento proces zahrnuje změnu exprese velkého množství genů a lze jej napodobit v podmínkách in vitro za použití vhodných médií, růstových faktorů a nízkomolekulárních inhibitorů. V případě transdiferenciace je do neurální linie pomocí specifických faktorů směřována již terminálně diferencovaná buňka, která musí být pro úspěšné dokončení procesu kompletně epigeneticky přeprogramována. Pomocí kombinace specifických faktorů lze pak také získat přesně specifikované typy nervových buněk, které se za normálních podmínek vyskytují pouze v malém množství.