Distribuce granitických pegmatitů s Li-minerály v oblasti jižních Čech - Musil, Ladislav (2016)
V této bakalářské práci jsou popsány Li-pegmatity v geograficky vymezeném prostoru jižních Čech. Jedná se o soupis, klasifikaci a lokalizaci těchto těles v terénu a určení vztahu k prostředí regionálních geologických jednotek. Lokalizace Li-pegmatitů je rozdělena do šesti oblastí výskytu v rámci jižních Čech: Lhenice-Nová Ves, Černá v Pošumaví, Dolní Třebonín, Rudolfov, Soběslav a Písek. Jednotlivé výskyty jsou zmapovány v terénu, změřeny jejich GPS koordináty a jsou popsány jejich geologické a mineralogické charakteristiky, kterými se mezi sebou vzájemně odlišují. Je zde provedena lokalizace jednotlivých těles podle klasifikace rozlišení na lepidolitové, elbaitové a petalitové pegmatity, z kterých vyplývají souvislosti výskytu v návaznosti na geochemické složení pegmatitových těles. Tato lokalizace je interpretována v mapce, která naznačuje určitou souvislost a pravidelnost výskytů jednotlivých typů Li-pegmatitů, včetně možné predispozice výskytu dalších nových těles v této oblasti.