Výzkum vlivu borovice kleče na hydrologickou bilanci v Hrubém Jeseníku - Korvasová, Veronika (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje zkoumání vlivu borovice kleče na hydrologickou bilanci v Hrubém Jeseníku. Výzkum probíhal pomocí srážkoměrů, které byly umístěny pod klečový porost, aby sbíraly atmosférické a především horizontální srážky. Horizontální srážky, které byly cílem výzkumu, byly prokazatelně naměřeny pouze v průběhu listopadu. Při srovnání srážkových úhrnů na volné ploše a pod klečovým porostem bylo zjištěno, že kleč zachytává až 35 % ze srážkových úhrnů. Závěrem bylo tedy shrnuto, že borovice kleč má v teplém půlroce negativní vliv na hydrologickou bilanci.