Studium metabolismu benzofenantridinových alkaloidů - Midlik, Adam (2016)
Tato práce je zaměřena na studium reakcí první fáze biotransformace benzo[c]fenantridinových alkaloidů pomocí systému potkaní mikrosomální frakce. Nejdříve je ověřena funkčnost systému pomocí sanguinarinu a chelerytrinu, jejichž metabolismus je detailně popsán v literatuře. Dále jsou produkovány a identifikovány metabolity minoritních alkaloidů (chelirubinu, chelilutinu, sanguirubinu, sanguilutinu a makarpinu). Pro jejich identifikaci je využita kapalinová chromatografie spojená s vysokorozlišující tandemovou hmotnostní spektrometrií. Hlavními typy metabolických reakcí pozorovanými v této práci jsou redukce na dihydroderiváty, O-demethylace, O-demethylenace a hydroxylace.