Analýza orgánů bílé pokusné myši z inhalačních pokusů nanočástic kadmia a olova - Šurýn, Pavel; Dočekal, Bohumil; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2016)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením kadmia a olova ve vybraných orgánech a krvi bílých pokusných myší po inhalaci jejich nanočástic. Plíce, játra, ledviny, slezina a mozek myší byly odebírány v týdenních intervalech. Mineralizace orgánů probíhala ve vysoce čisté kyselině dusičné pomocí tlakového mikrovlnného systému. V polovině inhalačního experimentu byly odebrány vzorky krve. Krev byla rozdělena do tří frakcí a to na červené krvinky, bílkoviny a serum. Krevní frakce byly mineralizovány na suché cestě superoxidační směsí plynů (O3 a NOx). Roztoky všech vzorků byly následně stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací. Výsledky byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny.
The determination of cadmium and lead in selected organs and blood of white experimental mice after inhalation of nanoparticles is described in this thesis. Lungs, liver, kidney, spleen and brain of mice were taken away weekly. Organ mineralization proceeded in high purity nitric acid by pressure microwave system. The blood samples were taken during the inhalation . Blood was divided into red blood cells, protein and serum. Procedure was based on dry ashing of a sample in atmosphere of NOx and O3 and on determination of analytes by electrothermal atomic absorption spectrometry. Results were statistically processed and evaluated .
Vedoucí práce: Bohumil Dočekal
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: atomová absorpční spektrometrie; chemie mozku; játra; kadmium; ledviny; nanočástice; olovo; plíce; slezina; atomic absorption spectral analysis; brain chemistry; cadmium; kidneys; lead; liver; lungs; nanoparticles; spleen; diplomové práce; master's theses