Analýza orgánů bílé pokusné myši z inhalačních pokusů nanočástic kadmia a olova - Šurýn, Pavel (2016)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením kadmia a olova ve vybraných orgánech a krvi bílých pokusných myší po inhalaci jejich nanočástic. Plíce, játra, ledviny, slezina a mozek myší byly odebírány v týdenních intervalech. Mineralizace orgánů probíhala ve vysoce čisté kyselině dusičné pomocí tlakového mikrovlnného systému. V polovině inhalačního experimentu byly odebrány vzorky krve. Krev byla rozdělena do tří frakcí a to na červené krvinky, bílkoviny a serum. Krevní frakce byly mineralizovány na suché cestě superoxidační směsí plynů (O3 a NOx). Roztoky všech vzorků byly následně stanoveny pomocí atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací. Výsledky byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny.