Centrálne regulačné mechanizmy enzýmov cytochrómu P450 - Sabová, Michaela (2015)
Cytochróm P450 je hlavný enzymatický systém zodpovedný za biotransformáciu endogénnych aj exogénnych látok. Tento enzymatický systém spadá pod endogénnu reguláciu okrem iného dopaminergného a pravdepodobne aj endokanabinoidného systému. V našej práci sme sa snažili overiť alebo vyvrátiť spojitosť týchto neuroregulačných systémov v kontrole metabolickej aktivity cytochrómu P450. Dopaminergný aj endokanabinoidný systém zodpovedajú za reguláciu mnohých funkcií. V našich experimentoch sme zistili, že tieto systémy riadia, okrem iného, pravdepododobne aj enzymatický systém cytochrómu P450 a tým ovplyvňujú biotransformáciu endogénnych aj exogénnych látok.