Kontrolní mechanismy městské části územně členěného statutárního města Brna (vnitřní kontrolní systém) - Valentová, Alena (2013)
Dizertační práce se zabývá vnitřním kontrolním systémem v orgánech veřejné správy (orgánech městské části územně členěného statutárního města Brna) jako nástrojem pro řízení rizik a k zajištění efektivního, účelného a hospodárného vynakládání finančních prostředků z veřejných rozpočtů. Práce je rozdělena do sedmi hlavních částí. Úvodní kapitola je věnována obecným východiskům pro systém finanční kontroly ve veřejné správě a vytknutí cíle práce. V části druhé je představena organizační struktura územně členěného statutárního města Brna včetně analyzované organizace (městské části územně členěného města Brna). V části třetí je analyzován vnitřní kontrolní systém jako jeden ze tří pilířů finanční kontroly ve veřejné správě (řídící kontrola a interní audit) včetně jeho aplikace v podmínkách analyzované organizace. Část čtvrtá je věnována veřejnosprávní kontrole vykonávané orgány sledované organizace, část pátá kontrole zadávání veřejných zakázek jako součásti vnitřního kontrolního systému v orgánech veřejné správy. Část šestá je věnována přezkoumávání vnitřního kontrolního systému organizace v rámci kontroly jejího hospodaření. Část sedmá je návrhová - analyzována jsou kritická místa současného nastavení vnitřního kontrolního systému ve sledované organizaci a nastíněny jsou návrhy opatření k jeho zlepšení. Cílem práce je rozbor nastavení vnitřního kontrolního systému ve sledované organizaci, identifikace klíčových rolí v tomto systému, identifikace kritických bodů stávajícího nastavení vnitřního kontrolního systému a nástin možných opatření ke zvýšení jeho efektivnosti a účinnosti.