Podpora efektivnosti veřejné správy ze strukturálních fondů - Šústal, Petr; Janíček, Ladislav, 1964-; Masarykova univerzita. Právnická fakulta (2013)
Disertační práce se zabývá problematikou reforem veřejné správy, především Strategií realizace Smart Administration a jedním z jejích hlavních cílů - přiblížení veřejných služeb občanovi a zajištění jejich maximální dostupnosti a kvality. Cílem práce je tedy zmapovat kroky, které veřejná správa učinila vstříc naplnění cíle Strategie realizace Smart Adminitration a zhodnocení zda se tyto kroky ubírají správným směrem a zda je možné, že k naplnění zmíněné strategie. V předkládané práci jsme se proto vydali skrz historii návrhů na zefektivnění veřejné správy až po Strategii realizace Smart Administration, ukázali jsme si, jaké projekty nabídla Evropská unie a jaké existují formy podpory zefektivňování státní správy ze strukturálních fondů Evropské unie. Hlavním zdrojem pro posouzení naplnění Strategie realizace Smart Adminitration se stalo zavádění eGovernmentu, především spuštění základních registrů a CzechPOINTů. Disertační práce je uzavřena vyhodnocením dopadu těchto změn na stupeň splnění cíle Strategie realizace Smart Administration.
The thesis deals with problems of public administration reformation, primarily with the Strategy of Smart Administration realization and one of its major aims - to bring the public administration closer to citizens and to procure maximum accessibility and quality of public services. Hence, the aim of the thesis is to monitor the steps that public administration made to fulfill goals of the Strategy of Smart Administration realization and to evaluate whether those steps lead to fulfillment of the Strategy of Smart Administration realization. Therefore, the thesis goes through the history of increasing the effectiveness of public administration and describes the projects and forms of financing proposed by European Union to increase effectiveness of public administration. The basis for evaluation of stage of fulfillment of the Strategy of Smart Administration realization is the introduction of eGovernment, primarily launch of basic registers and CzechPOINTs. The thesis concludes by evaluation of eGovernment’s impact on stage of completion of the concerning goal of the Strategy of Smart Administration realization.
Dizertace (MPA)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2013
Vedoucí práce: Ladislav Janíček
Anglické resumé
Keywords: strukturální fondy; veřejná správa; public administration; structural funds; závěrečné práce; final theses