Vybrané právní problémy postihování dopravních přestupků - Ondřejová, Valerie (2013)
Disertační práce se zabývá vybranými právními problémy projednávání dopravních přestupků. Zákonem č. 411/2005 Sb., kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, který nabyl účinnosti dne 1.7.2006, byl zaveden institut bodového hodnocení řidiče. Zároveň se významně zpřísnily sankce za spáchání dopravních přestupků, a to jak v rovině pokut za jednotlivé přestupky, tak i u sankce zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel. Zákonem č. 297/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, byl pak s účinností od 19.1.2013 zaveden nový správní delikt provozovatele vozidla. Cílem práce je navržení postupu správních orgánů tak, aby jejich činností nedošlo k neoprávněnému zásahu do veřejných subjektivních práv a zároveň byl respektován veřejný zájem vyjádřený zákonodárcem v zákoně o provozu na pozemních komunikacích.