Mapy ozbrojených konfliktů v afrických zemích a jejich vliv na chudobu. - Láchová, Lenka (2016)
I přes neustále proudící rozvojovou pomoc mezinárodních organizací, vlád i neziskových organizací oblastem postiženým ozbrojeným konfliktem zůstává počet těchto zasažených oblastí v Africe vysoký. Překládaná diplomová práce se věnuje možnostem mapování ozbrojených konfliktů v afrických zemích a vlivu těchto konfliktů na chudobu. Společně s tvorbou výsledných mapových výstupů a dokumentací možností kartografického modelování práce také analyzuje a hodnotí dostupné kartografické materiály, věnuje pozornost definici pojmů ozbrojený konflikt a chudoba, vysvětluje příčiny vzniku ozbrojeného konfliktu, hledá spojitosti mezi ozbrojeným konfliktem a chudobou a popisuje typologii konfliktů a jejich dynamiku.