Hybridní geografie měst a venkova - Otáhal, Jan (2016)
Cílem této magisterské práce je na základě vyhodnocení statistických dat a rozhovorů s obyvateli nalézt vzájemný přesah urbánních a rurálních prvků na zvoleném území. Jako modelové území byla zvolena část Brna oblast tvořená městskými částmi Židenice a Líšeň a příměstskými obcemi nacházejícími se východně od Brna, a to Podolí, Pozořice, Sivice, Tvarožná a Velatice. Úvodní část je věnována teoretickému vymezení městského a venkovského prostoru a metodám zkoumání vzájemných přesahů obou území. Praktická část zahrnuje popis sledovaného území, vyhodnocení získaných statistických údajů a informací z terénního průzkumu. Závěr je věnován interpretaci kvalitativního výzkumu a zhodnocení získaných výsledků.