Identifikace a funkční charakterizace mikroRNA spojených s molekulární patologií multiformního glioblastomu - Šána, Jiří (2016)
Glioblastom (GBM) je nejčastějším primárním nádorovým onemocněním mozku astrocytárního původu, které se vyznačuje velmi nepříznivou prognózou. Ačkoliv medián celkového přežití pacientů dosahuje pouhých 12 až 15 měsíců od stanovení diagnózy, klinický průběh onemocnění a celková prognóza jsou velmi variabilní. Histopatologická klasifikace GBM používaná v současnosti bohužel není schopná výše uvedenou skutečnost reflektovat a stratifikovat pacienty podle jejich prognózy nebo odpovědi na léčbu. Z tohoto důvodu je čím dál více upírána pozornost k molekulárním biomarkerům, které jsou často přímo zodpovědné za biologické chování nádoru a mohou tak být významné nejen v diagnostice, ale také jako terapeutické cíle. Velice progresivní skupinu takových biomarkerů představují mikroRNA (miRNA), které jsou významnými regulátory genové exprese a jsou tak zapojeny do kontroly většiny buněčných procesů. Předkládaná dizertační práce shrnuje současné poznatky týkající se zapojení miRNA do molekulární pat