Závazek veřejné služby v přepravě cestujících z pohledu kraje - Vymětal, Martin (2014)
Předmětem této práce nazvané „Závazek veřejné služby v přepravě cestujících z pohledu kraje“ je vymezení možností, jakými lze dle platné právní úpravy zajistit financování veřejné služby v přepravě cestujících vč. porovnání těchto možností a způsobů výběrů dopravců, kteří budou pro objednatele závazek veřejné služby zajišťovat. Práce je rozdělena do několika samostatných částí. V první části autor vymezuje právní rámec problematiky veřejné služby. Právním předpisem, který komplexně tuto problematiku upravuje je Nařízení 1370/2007. Z pohledu českého práva je to pak zákon č. 194/2010 Sb., o veřejných službách v přepravě cestujících. Autor se v této části rovněž zabývá otázkami související s právním postavením kraje, jako objednatelem veřejné služby v přepravě cestujících. V dalších částech práce se autor zabývá těmito dílčími otázkami: určení způsobu výběru financování kompenzace (úhrady ztráty) dopravci, náležitosti smluv o veřejných službách, procesu a porovnání jednotlivých variant postupu objednatele při zadávání smluv o veřejných službách, včetně vyhodnocení kladů a záporů těchto možností, vč. zohlednění vlivu DPH, povinné publicity vyplývající z evropských i vnitrostátních předpisů; veřejné podpory v souvislosti s možným poskytnutím nadměrné kompenzace dopravci objednatelem. Na základě vyhodnocení těchto dílčích otázek, autor v závěrečné části porovnává výhody a nevýhody jednotlivých způsobů financování veřejných služeb, tj. netto vs. brutto, které mají zásadní vliv na procesní postup objednatele veřejných služeb při výběru konkrétního dopravce.