Právní postavení úředníků, jejich práva a povinnosti - Vidovičová, Lenka (2014)
Má disertační práce je zaměřena na analýzu současného postavení státních zaměstnanců, úředníků a pracovníků státní správy. Reforma v této oblasti je nutnou částí rozsáhlé reformy státní správy. Jelikož jediným dlouhodobě fungujícím zákonem, který na území České republiky prokázal svou prospěšnost, byla služební pragmatika z roku 1914, která platila až do roku 1950, zabývám se ve své práci rozborem právního postavení úředníků podle tohoto zákona. Další část práce se zabývá rozborem služebního zákona - platné, ale dosud neúčinné právní normy, a postavení státních zaměstnanců podle platné právní úpravy. Práce je zakončena vymezením požadavků na novou zákonnou úpravu právního postavení úředníků, které by měly být v zákoně obsaženy, ať již bude přijat zákon nový nebo zda bude novelizován služební zákon.