Metaloceny a jejich využití v protinádorové terapii - Kafková, Lucie (2015)
Karcinom ovaria patří mezi nejzhoubnější gynekologické novotvary. K jeho léčbě se využívá operační přístup následovaný adjuvantní chemoterapií na bázi platinových cytostatik a paklitaxelu. Navzdory dobré počáteční odpovědi na léčbu dochází u dvou třetin pacientek k relapsu a rozvoji rezistence. K překonání výše zmíněných nevýhod platinových léčiv jsou vyvíjena nová chemoterapeutika s rozdílnou aktivitou k různým typům nádorů, odlišným mechanismem účinku, vyšší selektivitou k nádorovým buňkám a tím i nižší toxicitou pro zdravé buňky organismu. Stále více pozornosti se soustřeďuje na vývoj a výzkum účinků organokovových látek nesoucí ve své struktuře jiný kov než je platina. Cílem této práce bylo zhodnotit cytotoxickou aktivitu nových organokovových látek - titanocenů a ferocenů jako potenciálních protinádorových sloučenin, objasnit mechanismus jejich působení a vyvinout způsob detekce těchto sloučenin v buněčném lyzátu. Z dosažených výsledků vyplynulo, že titanocen difluoridy ve srovnán