Pravidla pro zohledňování principu hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti v postupech zadávání veřejných zakázek - Sapíková, Leona (2014)
Disertační práce řeší problematiku zohledňování principu hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti (dále jen „3E“) v postupech zadávání veřejných zakázek veřejnými zadavateli v souvislosti s právní úpravou zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „Zákon“) a dále podmínkami operačních programů ČR. Práce obsahuje obecné informace o principech 3E, které jsou pro veřejné výdaje charakteristické. V kapitole věnované analýze problému nejprve pomocí teoretického vymezení problematiky veřejných zakázek ve vztahu k daným kritériím, srovnání veřejných zakázek v ČR se zahraničím a analýzy současné situace upozorňuje na skutečnosti provázející a komplikující zadávací řízení, a dále v rámci analýzy vzájemné souvislosti s dalšími předpisy zdůrazňuje nutnost zadávat veřejné zakázky ve vzájemném souladu s dalšími právními předpisy a danými zásadami. V části věnované případovým studiím jsou ve vztahu k principům 3E rozebírány získané poznatky z realizace veřejných zakázek. Následně jsou uvedeny varianty řešení, které byly zjištěny pro zohlednění těchto principů v rámci veřejných zakázek. V rámci návrhu řešení jsou uvedeny kritické body stávajícího Zákona, u kterých lze definovat konfliktnost s principy 3E a jsou navrženy postupy zadávání veřejných zakázek, které by zaručovaly hospodárnost, efektivnost a účelnost veřejných výdajů.