Právní aspekty fúzí ve skupině ČEZ - Jelínek, Karel (2014)
Disertační práce s názvem „Právní aspekty fúzí ve skupině ČEZ“ se zabývá tzv. přeměnovým právem a jeho vazbami na další právní oblasti, a to s přihlédnutím k vnitřnímu prostředí skupiny ČEZ. Dílčími cíli práce je shrnutí současné právní úpravy fúze, nalezení pracovněprávních, daňových, účetních a ostatních vazeb fúze, návrh textu projektu fúze a návrh optimálního harmonogramu procesu přípravy a provedení fúze. Finálním cílem je vytvoření uceleného písemného návodu, jak řešit proces fúze ve skupině ČEZ, což povede ke snížení nákladů na externí právní služby za současného zrychlení procesů přípravy fúze. V úvodní části práce je uvedeno krátké shrnutí poznatků o přeměnách obchodních korporací včetně vývoje právní úpravy. Historický pohled je doplněn o statistiku fúzí v České republice. Jako další východisko je zpracována analýza specifik vnitřního prostředí skupiny ČEZ. Vzhledem k rozsáhlosti tématu fúzí a zejména vzhledem k mnoha možným variantám řešení je v této části práce definována modelová fúze, na které je prováděna další analýza. Modelový případ je definován jako fúze sloučením obchodní společnosti ČEZ, a.s. s dceřinou akciovou společností, jejíž akcie drží ČEZ, a.s. ze 100%. Střední, textově nejrozsáhlejší část práce obsahuje analýzu zákona o přeměnách obchodních společností a družstev a analýzu navazující právní úpravy, která je roztroušena v několika desítkách jiných zákonů. Zásadní pozornost je věnována podstatným parametrům projektu fúze, zejména vazbě rozhodného dne fúze a vazbě dne zápisu fúze do obchodního rejstříku na účetnictví.