Právní otázky v agendě Bezpečnostního manažera - Hájíček, David C. (2014)
Úloha bezpečnostního manažera ve společnosti bývá nezřídka vedením organizace podceňována, či nesprávně pochopena. Často je možné setkat se s názorem, že jeho odpovědností je zajišťovat fyzickou bezpečnost objektů využívaných společností, požární ochranu nebo stálé služby (recepce). Snad díky tomuto neporozumění situace dochází k nejzávažnějším bezpečnostním incidentům, či k sankcím za porušování zákonných povinností. V agendě bezpečnostního manažera je fyzická bezpečnost tou nejméně komplikovanou oblastí. Daleko větší pozornost si žádá ochrana před kybernetickými útoky, právní požadavky kladené na podnikovou dokumentaci a evidenci, opatření k ochraně osobních údajů či ochraně obchodního tajemství, zakotvená ve smlouvách, nebo adekvátně nastavená zadávací kritéria, nebo ochrana duševního vlastnictví. O tom, v jakých právních oblastech by měl mít bezpečnostní manažer alespoň základní orientaci, pojednává tato práce. Cílem práce je provést analýzu agendy bezpečnostního manažera organizace a identifikovat v ní nejdůležitější právní oblasti. Pozornost je zaměřena především na organizace, které poskytují služby v oblasti ICT. Pro vybrané právní oblasti je dále cílem provedení jejich analýzy, vytipování hlavních problémů a nastínění řešení. Právní oblasti budou vybírány s důrazem na svou důležitost v každodenních činnostech bezpečnostního manažera.