Ochrana a licencování počítačových programů - Ebnerová, Lucie (2014)
Disertační práce se zabývá ochranou a licencováním počítačových programů. Kromě vymezení základních pojmů duševního vlastnictví, uvádí nejvýznamnější prameny práva duševního vlastnictví s důrazem na autorské právo, obsahuje výčet evropských směrnic a mezinárodních úmluv s ochranou vyplávající z uvedených pramenů. Z hlediska trestního práva uvádí trestné činy podle Úmluvy o počítačové kriminalitě tvořící nadstavbu národních norem. Vedle ochrany vyplývající z právních předpisů také rozebírá licencování jako legální formu nabytí práv k užívání díla, náležitosti licenční smlouvy či ujednání, formy a způsoby uzavření licence a vybraná slabá místa licenčních smluv. Závěr je věnován obecnějšímu pohledu na počítačovou kriminalitu a situaci ve společnosti a zmiňuje dvě soudní rozhodnutí týkající se nelegálního užívání autorských děl a dále stanovení poplatku za datové nosiče jako náhradu ušlé autorské odměny z nelegálně nabytých rozmnoženin.